Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Αναδρομική μείωση εφάπαξ 15%

Προωθείται η αναδρομική μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό μέχρι 15%, ενώ θα μειωθεί κατά 1% και το ποσό του μισθού, με την επιβολή εισφοράς ανεργίας. Ωστόσο, πηγές του Υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν πως το εύρος των παρεμβάσεων στα ταμεία πρόνοιας θα εξαρτηθεί και από την έκταση των αλλαγών στα επικουρικά ταμεία.                                            
Μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα ταμεία πρόνοιας θα πρέπει να κάνουν μελέτες για την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανάλογα θα αναπροσαρμόσουν τις παροχές (με βάση το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στο Δημόσιο).
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης: στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων υπάρχει εισήγηση από τη διοίκηση ακόμη και να περικοπεί το βοήθημα κατά 30%. Στο Δημόσιο η μείωση του εφάπαξ κατά 15% θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να χάσουν κατά μέσο όρο 7.500 ευρώ. Σε χειρότερη μοίρα θα βρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους για τη στήριξη του ταμείου. Η εισφορά αυτή θα μπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέμα που θα συνδεθεί με τον διάλογο για το νέο μισθολόγιο. Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταμείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ. Σήμερα εκδίδονται τα εφάπαξ όσων υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία. Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος θα εκτιναχτεί στα τέσσερα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου